(הקדמה)
פתיחה לפרק חמישי
אחרי שנתבארו כמה דינים כלליים המשותפים לתפילין מזוזה וספר תורה בפרק ראשון, נתייחדו שני הפרקים אשר לפנינו להלכות מזוזה. שלשה ענינים נידונים בפרק זה, ואלו הן א) כתיבת המזוזה. ב) סדר קביעתה שהיא היא המצוה. ג) על מי חלה המצוה.
א) לכתחילה כותבין שתי הפרשיות שבמזוזה על דף אחד ביריעה אחת, אבל אם כתבה בשנים שלשה דפין כשרה. יש צורות שונות בכתיבת הדף וכולן כשירות חוץ מאם עשאה כזנב או כעיגול או כקובה שהיא פסולה. כתבה שלא כסדר הכתוב בתורה פסולה. אין עושין מזוזה מספר תורה או תפילין שבלו שזו הורדה מקדושתן היא. נוסף על הריוח שמניחין בשולי הדף מכל צד, צריך לעשות ריוח בין פרשה ראשונה לשניה, ומצוה לעשות ריוח זה כפרשה סתומה, ואם עשאה פתוחה כשרה. על אותיות מסויימות עושין תגין, ואין זה מעכב בדיעבד. אבל אם לא דקדק בחסירות ויתרות פסלה. כמו כן כל הוספה שהיא בפנים המזוזה פוסלתה, אבל מבחוץ נוהגין לכתוב שם, הסופרים כבר נהגו לכתוב אותה בשתים ועשרים שורות קבועות, ומצוה לכתוב ׳על הארץ׳ בשיטה אחרונה. (א–ה).
ב) גוללין אותה מסוף השיטה לתחילתה ומכניסין אותה בשפופרת ויקבענה במזוזת הפתח או במסמר או שחוקק במזוזת הפסח ומכניסה שם. קודם שיקבענה מברך ברכת המצוה. אם לא קבעה או שמה שלא במקומה הראוי אין כאן מצוה. מאחר שהיא צריכה להיות קבועה בכותל עלולה המזוזה להתקלקל במשך הזמן ולירקב, ולפיכך טעונה בדיקה פעמיים בשבע שנים, ושל רבים פעמיים ביובל. (ו–ט).
ג) הכל חייבין במזוזה אנשים נשים וקטנים ובלבד שהן דרין בבית, שהמזוזה חובת הדר היא. לפיכך השוכר בית ודר בה דירת קבע הוא חייב, ולא המשכיר. (י–יא)
(א) כותב שתי הפרשיות וכו׳ – ראה לעיל א, ב.
על דף אחד ביריעה אחת – ירושלמי מגילה א, ט: רבי יודה בר פזי אמר רבי יהושע בן לוי... יש בספרים מה שאין בתפילין ומזוזות שהספרים נכתבין בשני דפין, ותפילין ומזוזות אינן נכתבים אלא בדף אחד... רבי יצחק בריה דרבי חייה כתובה... שהספרים נכתבין בשתי עורות, ותפילין ומזוזות אינן נכתבות אלא בעור אחד.
ועושה לה ריוח וכו׳ – מנחות לא, ב: אמר רשב״א, רבי מאיר היה כותבה... כמין דף ועושה ריוח מלמעלה וריוח מלמטה וכו׳. ואמר רב חננאל אמר רב, הלכה כר״ש בן אלעזר... אריוח. וכמה ריוח? אמר רב מנשיא בר יעקב ואמרי לה אמר רב שמואל בר יעקב, כמלא אטבא דסיפרי.
הרא״ש ז״ל בהלכות מזוזה (סי׳ ד): כמלא אטבא דספרא – פירשו הגאונים כרחב חצי צפורן. והשווה מסכת מזוזה א, ב: צריך להניח שיטה אחת לכל צד כדברי רבי שמעון בן אלעזר.
ואם כתבה בשתים בשלש דפין וכו׳ –
מנחות לג, א: ואמר רב יהודה אמר שמואל, כתבה על שני דפין פסולה. מיתיבי, כתבה על שני דפין והניחה בשני סיפין פסולה. הא בסף אחד – כשרה (אפילו בשני דפין) וכו׳. (וראה שם תוד״ה כתבה).
עוד שם: אמר רבה בר בר חנה אמר רבי יוחנן ואמרי לה אמר רב אחא בר בר חנה אמר רבי יוחנן, מזוזה שעשאה שתים ושלש ואחת כשרה ובלבד שלא יעשנה כקובה, ובלבד שלא יעשנה כזנב.
רש״י ז״ל מפרש שם ״שתים ושלש ואחת״ היינו שכתב שתי תיבות בשורה ראשונה ושלש בשורה שניה ואחת בשורה שלישית, כזה:
והיו הדברים
האלה אשר אנכי
מצוך
פירוש כקובה = כאוהל, דהיינו רחב מלמטה וצר למעלה, זאת אומרת שורה ראשונה קצרה מאד, שניה ארוכה ממנה, שלישית ארוכה יותר, וכן מרחיב והולך. כזנב הוא כמו קובה הפוכה, דהיינו מתחיל בשורה ראשונה ארוכה מאד ומקצר והולך עד שורה אחרונה שהיא הכי קצרה שבכולן. (כך פירש כקובה וכזנב גם רב עמרם גאון בתשובה (גנזי שכטר ח״ב סי׳ כג עמ׳ 244).
אמנם מרן בכסף משנה מציע שרבינו מפרש תחילת דבריו של רבי יוחנן באופן אחר: מזוזה שעשאה שתים ושלש ואחת כשרה – שעשאה שתים ושלש דפין כשרה כמו שאם עשאה אחת בלבד כשרה. אולם ראה ברי״ף רמז רמג וצ״ע.
ברם דין זה מוכח גם מן הברייתא
(מנחות לב, א): תפילין שבלו אין עושין מהן מזוזה לפי שאין מורידין מקדושה חמורה לקדושה קלה – והרי בתפילין הפרשיות שבמזוזה בשני דפין הן כתובות. (ויתבאר עוד בסמוך.)
כמו עגול – ירושלמי מגילה א, ט: ר׳ בא בשם ר׳ יהודה, היה עשוי כחצי חליטה, שורה העליונה שיש למטה הימנה שתים צריך שיהא בה ג׳ תיביות, האמצעית – שתים, התחתונה – אפילו ׳על הארץ׳.
בקרבן העדה פירש: היה עשוי כחצי חליטה – שכתב כל הפרשה של המזוזה בחצי עיגולים זה בתוך זה כגלדי בצלים, נמצא ששורות התחתונות מתקצרות. נראה שהוא על פי הכתוב בתכשיטי נשים
(ישעיהו ג, כ) ׳והלחשים׳. כתב שם רד״ק ז״ל: הוא עדי שתולין אותו הנשים באזניהם נקראו כן לפי שהאזנים בעלי הלחש. ויונתן תרגם ״וחליטתא״, וכן תרגם ׳ותעד נזמה וחליתה׳
(הושע ב, טו) – ״ואפקינת בקדשהא ובחליטת מרגליתהא״.
לכאורה טעון ביאור למה תפשו בירושלמי דווקא שהיתה המזוזה עשויה כחצי חליטה? ומה הוא הדין כחליטה שלימה? אלא שמא יש לומר שחליטה היא עגולה, ולפיכך כחליטה שלימה באמת פסולה, ורק זאת משמיענו שכחצי חליטה ניתן להכשיר. כדרכנו למדנו שאם עשאה כמו עגול פסולה. ולא הוצרך רבינו להעתיק שכחצי חליטה כשרה שהרי זה כלול בדבריו שכל שאינה לא כזנב ולא כעגול ולא כקובה כשרה.
כתבה שלא על הסדר וכו׳ – מכילתא סוף פרשת בא בענין תפילין: ד׳ פרשיות... כותבן כסדרן, ואם לא כותבן כסדרן הרי אלו יגנזו.
אילו היתה מזוזה כשרה אם כתב הפרשיות שלא כסדרן, למה אמרו על כולן יגנזו, הלא אפשר לעשות משתי הפרשיות האחרונות מזוזה (אם שרטט)?1
בשני עורות אע״פ שתפרן וכו׳ – לעיל הבאתי מן הירושלמי מגילה שהספרים נכתבין בשתי עורות מה שאין כן מזוזה. אילו היה ניתן להכשיר אם תפרן כי אז אין הבדל בין ספרים למזוזות שהרי גם בספרים צריך לתפור היריעות. (ראה מראה הפנים שם.)
ספר תורה שבלה וכו׳ – ברייתא
מנחות לב, א: כיוצא בו, ספר תורה שבלה ותפילין שבלו אין עושין מהן מזוזה לפי שאין מורידין מקדושה חמורה לקדושה קלה.
הגמרא שקלה וטרה בברייתא זו להעמיד למה לנו הטעם שאין מורידין מקדושה חמורה לקדושה קלה, ושואלת כמה קושיות ״הא מורידין עושין?״ והלא מטעמים אחרים אין לעשות. לבסוף מסיקה הגמרא: תנאי היא. דתניא ר׳ ירמיה אומר משום רבינו, תפילין ומזוזות נכתבות שלא מן הכתב ואין צריכות שרטוט. וברייתא זו סוברת כך. אבל הלכתא, תפילין לא בעי שרטוט ומזוזה בעי שרטוט. לפיכך לא יתכן לעשות מתפילין מזוזה.
נמצא שלמסקנא נדחית ברייתא זו מהלכה. כך כתב בספר האשכול (הלכות מזוזה סי׳ כד) אחרי שמנה עוד כמה קושיות וז״ל: הלכך אין צריך לטעם משום שאין מורידין... הלכך האי ברייתא לית הלכתא מכמה אנפין.
אולם
בשבת עט, ב יש סוגיא מקבילה בכמה פנים לסוגיא מנחות הנ״ל וגם שם מביאה הגמרא ברייתא זו, אלא שם לא הקשו עליה כל אותן הקושיות שהקשו במנחות ולא נדחתה מהלכה שהרי למדו ממנה שמזוזה נכתבת גם על הקלף. קשה לומר שכל הסוגיא ההיא אינה אליבא דהלכתא.
ברם איך שיהיה מכל מקום הדין דין אמת שאין עושין מספר תורה ותפילין מזוזה. ואף גם זאת, שהראשונים כבר טרחו והמציאו כמה אוקימתות להעמיד ברייתא זו באופן שיהא נפקא מינה להלכה. והנה גם האשכול עצמו מביא כלשון ברייתא זו בהלכות ספר תורה (סי׳ יד) וז״ל: ״תפילין שבלו וספר תורה שבלתה אין עושין מהם מזוזה לפי שאין מורידין מקדושה חמורה לקדושה קלה, וס״ת קדושתה חמורה מתפילין ותפילין ממזוזה, ואפילו מן גליונות של ס״ת אין עושין״. והוא ממש כלשונו של רבינו. והוא על פי המבואר במשנה ידים ג, ד (הובא
בשבת קטז, א): הגליונין של מעלה ושל מטה, שבין פרשה לפרשה, שבין דף לדף, שבתחלת הספר, שבסוף הספר, מטמאין את הידים. מעתה אם אין להעמיד את הברייתא של ס״ת שבלה בפרשיות הכתובות יתכן עכ״פ להעמידה בגליונות, או כמו שנדחקו התוספות להעמיד כגון שפרשת שמע היא בסוף העמוד בספר תורה והוסיף פרשת והיה אם שמוע בגליון שלמטה. (תוד״ה דילמא) יתכן איפוא שרבינו מעמיד ברייתא זו גם להלכה בספר תורה כמו שנתבאר, ובתפילין – אע״פ שאינן צריכין שרטוט – המדובר הוא אם היו משורטטים.